Úri huncutságok
2023. december 29. írta: jinjang

Úri huncutságok

 help.jpg

Talán már említettem nagyanyámat, aki minden, szerinte felesleges, és lehetőleg pénzigényes dologra azt mondta, hogy az bizony csak úri huncutság.

Van manapság néhány un. segítő szakma, amit én is többé-kevésbé szemfényvesztésnek tartok ... vagyis inkább teljesen annak tartottam, mielőtt - ideiglenesen - munkanélküli nem lett belőlem, és utána nem néztem, miből is tudnék megélni, ha nem tudnék újra elhelyezkedni a szakmámban.

Végül elég sok munkával kapcsolatban arra jöttem rá, hogy egyrészt sokkal több idő, energia és pénz befektetést igényelnek, mint azt elsőre gondolnánk, másrészt bizonyos helyzetekben, bizonyos embereknek tényleg segítséget tudnak nyújtani.

De azért valljuk be őszintén: ha valakinek megvan a magához való esze és hajlandó is időt szánni rá, hogy elgondolkodjon dolgokon, plusz érzelmileg is kiegyensúlyozott, van önismerete, törődik saját lelkivilága, személyisége fejlesztésével, akkor nincs szüksége az alábbiakra:

  • személyi és életvezetési tanácsadó (life coach)
  • életmód tanácsadó és terapeuta (egészséges életmód, természetgyógyászat)
  • életmód tanácsadó / lelki gondozó (lelki élet ill. családi, társadalmi kapcsolatok)
  • hivatásos otthonszervező
  • home staging szakember

Nagyon szomorú, hogy annyira elszigetelve élünk egymástól, sokszor a saját rokonainktól is, hogy bármilyen segítségre van szükségünk az életben, azt idegenektől kérjük: személyesen (és fizetünk érte), vagy a közösségi médiában kérdezünk rá dolgokra, olvasunk utána, nézünk videókat - ahelyett, hogy a hozzánk legközelebb állókhoz fordulnánk.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire segít az rajtunk, ha egy olyan ember mondja meg, hogyan rendezzük be a lakásunkat, akinek pénzügyi érdeke fűződik ahhoz, hogy pl. egy bizonyos táróló dobozt vegyünk meg, vagy egy bizonyos edénycsaládot? Mennyire segít az rajtunk, ha olyan emberhez fordulunk stressz-csökkentési tanácsért, aki véletlenül épp most adott ki egy relaxációs CD-t, miközben a párunk ingyen is megmondaná, hogy másik munkahelyet kellene keresnünk, ha fel akarunk szabadulni az állandó nyomás alól?

Egy időben elég sok minimalizmussal (is) foglalkozó videót néztem, és némelyik után kedvem támadt volna vásárolni pár új lakberendezési eszközt. Érdekes módon, ezekben a videókban az otthonok nem csak egyszerűen ki vannak takarítva, rendbe vannak téve, hanem nyilvánvalóan vadonatúj bútorokkal, eszközökkel vannak telepakolva.

Szegény nagyanyám, ha még élne, és látná, hogy mik vannak, csak legyintene és azt mondaná: Elment a népek esze a fene nagy jó dolgukban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2718290281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása