Gyógyszeresdoboz, ami nincs
2023. december 17. írta: jinjang

Gyógyszeresdoboz, ami nincs

Utópisztikus háztartástan. Házipatika

gyogyszerek.jpg

A gyógyszeresdobozokat szabványosítani kellene. Lehet, hogy van is, csak vagy nem tartják be a gyártók az előírásokat, vagy azok nem elég jók vagy részletesek. Esetleg nem veszik figyelembe azt, hogy a házipatikai tárolás más, mint a gyógyszertári.

Jelenleg így néz ki például az én gyógyszeres fiókom.

gyogyszeres.jpg

Kénytelen voltam feliratokat készíteni, hogy könnyebben megtaláljam, amit keresek, és ne akkor kelljen bogarászni az apró betűk között, hogy mikor jár le a szavatossága egy szernek, amikor sürgősen szükség van rá.

Szerintem az ideális gyógyszeresdoboz:

  • szabványméretű
  • a szövegirány a dobozt kiterítve is egyforma, nincs semmi fejjel lefelé
  • előlap + felső oldallap tartalma:
    - színkód
    pl. fájdalomcsillapító = piros árnyalat
    görcsoldó, emésztést javító = zöld árnyalat
    felsőlégúti megbetegedésekre való = sárga árnyalat
    - gyógyszer neve
    - lejárat dátuma nagy számokkal
    - a legfontosabb javallat (mire való)
    - a fedőlapon ezen kívül semmi más, az előlapon az adagolás számára egy üres hely a gyógyszertáros számára, hogy oda írjon
  • a doboz nem oldalt, hanem felülről (hosszabb oldallap) nyitható
  • csak cellux, vagy hasonló ragasztása van, ami a doboz sérülése nélkül is lehúzható az első használatkor; utána szélesebb papír fülecskével újra zárhatóvá tehető a doboz (a perforációs megoldások nem jók, a papír hajlamos nem a perforáció mentén szakadni)

Nagyjából ilyesmire gondolok:

gyogyszeresdoboz.jpg

Mivel nem csak a saját, hanem idős szüleim gyógyszerkészletét is rendszeresen ellenőrzöm, észrevettem, hogy rengeteg gyógyszert pazarolunk el amiatt, mert sok, először kipróbált szer nem válik be, és másra kell váltani pár szem beszedése után. A maradék meg megy ... nem a kukába, hanem a patikába, a szelektív gyűjtőládába, de lényegében igen: gyógszerszemét lesz belőle. Ugyanez igaz az olyan szerekre, amik szükség esetére mindig kell, hogy legyenek otthon. Pl. lázcsillapító, emésztést segítő szerek. De ezeket jó esetben nem használjuk fel mind a lejárati idő vége előtt, és megint csak a szemétben végzik.

Szerintem ilyen esetekben (először próbált szer vagy szükség esetére való szer) kellene, hogy legyen kisebb, teszt kiszerelés is.

Zöld szempontok:

  • jó lenne, ha a fiolák, kenőcsös tégelyek, üvegcsék visszaválthatóak lennének (némely üveget régebben visszavettek a patikák, de nem tudom, hogy ez így van-e még, vagy általános-e)
  • injekciók szelektív gyűjtése automatával (elvileg a patikáknak a használt injekciós tűket is át kellene venniük a szelektív gyűjtéshez, de nem minden patika hajlandó rá)
  • az sem egyértelmű számomra, hogy a kenőcsök, oldatok betehetők-e egyáltalán a kihelyezett gyógyszeres szelektív gyűjtőkbe, vagy az csak a tablettáknak van fenntartva


Apró dolgok ezek, de az ember élete sokkal könnyebb, ha az apró dolgok (is) rendben vannak.

 

Borítókép: brgfx (Freepik)

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4618135500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2023.12.18. 20:49:28

És ha tökegyformák a dobozok, akkor lépjünk tovább, a tabletták is legyenek egyformák! Aztán próbáld olvasás nélkül felismerni, hogy melyik, melyik! Vagy mondjuk van akinek az éjszaka közepén is szednie kell valamit és macerás lámpát felkapcsolni. Ne kelljen már mindenkinek megtanulnia a Braillle-írást!
süti beállítások módosítása