Háztartástan - szellőztetési trükk nyáron
2023. július 26. írta: jinjang

Háztartástan - szellőztetési trükk nyáron

ablak.jpg

Most épp esik az eső és erősen lehűlt kinn a levegő. Mivel csak csendesen esik, ki lehet nyitni minden ablakot. Egyúttal kinyitottam az összes szekrényajtót is.

Ez régi, bevált trükköm nyaranta. A kánikulában ugyanis a levegő a szekrények belsejében is felmelegszik, és hiába hűtjük le a szoba levegőjét szellőztetéssel éjszaka, hajnalban vagy eső idején, ha újra becsukva az ablakokat a falakban és a szekrényekben lévő meleg levegő visszafűti a lakást.

A falak hűtésével sajnos nem tudunk mit kezdeni, hacsak nem olyan falfűtésünk van, aminek csöveiben hideg vizet is tudunk keringettetni. A fal lemosása persze segítene, mert a párolgás hőt von el, de egyrészt a falak többsége nem mosható (kivéve a csempe és hasonló borítású falak), másrészt a párolgással nőne a levegő páratartalma és még melegebbnek éreznénk az egyébként is magas hőmérsékletet.

De nem csak a szekrényajtókat, hanem az ablaktalan WC ajtaját is kinyitottam, ami így közvetve, az előszobán és a nyitott konyhaajtón keresztül szintén tud szellőzni és némileg hűlni.

Természetesen a szellőztetés csak egy, a lakás hűtésének tárházában és csak akkor használható, ha odakinn jelentősen hűvösebb van, mint a lakásban. Sajnos kánikula idején ez éjjelente sem mindig következik be, különösen városi környezetben nem, ahol a felmelegedett aszfalt, beton, tégla, az épületek és utak visszasugározzák a napközben összegyűjtött meleget.
Ez ellen viszont árnyékolással lehet leginkább védekezni, de az már egy másik poszt témája lesz.

Borítókép: brgfx on Freepik

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2918179469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása