A nap szava: ládafia
2024. január 14. írta: jinjang

A nap szava: ládafia

ladafia.jpg

Vannak szavak, amiket gyerekkorom óta ismerek, és nagyjából tudom is, hogy mit jelentenek, de ha megkérdeznének, mégsem tudnám pontosan megmondani, hogy mi is az. Az egyik ilyen szó a ládafia.

Szóval most utánanéztem, és kiderült, hogy más a jelentése, mint eddig hittem. A magyar értelmező szótár szerint (lásd borítókép, forrás: Arcanum) ez kis fiókot jelent a láda belsejében, ahol kisebb, értékes dolgokat, jellemzően pénzt tartottak.
De ahogy én látom, manapság már mindennel kapcsolatban használják, ha valami régi és/vagy népi, esetleg ládában tartott dologról van szó.

Maga a szó több helyen tovább él. Létezik:

Szerintem remek szó lenne olyan bolt elnevezésére, ahol háztartási textileket árulnak - vagyis csupa olyasmit, ami régen kellett a stafírungba, vagyis a kelengyébe, akarom mondani a móringhoz ... szóval a hozományba. Értitek, na!
Ej, be szép nyelv is a magyar! :- )

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4018302475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása