Csapvíz vs. ásványvíz vs. szűrt víz
2023. november 27. írta: jinjang

Csapvíz vs. ásványvíz vs. szűrt víz

viz.jpg

Találtam egy jó infografikát a csapvíz és az ásványvíz tulajdonságainak összehasonlításáról. Tartozik hozzá szöveges rész is, a képre kattintva megnyílik a PDF.

Amit hiányolok belőle, az a szűrt víz tulajdonságainak bemutatása. Elvileg a szűrőkancsó arra lenne jó, hogy a csapvíz hátrányos tulajdonságait kiküszöbölje.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szűrőkancsónak nincsenek hátrányai.

  1. Maga a kancsó műanyag, ami környezetszennyező hulladék.
  2. A szűrőbetét háza szintén az és még csak nem is gyűjthető szelektíven. A benne lévő anyagot elvileg a kommunális hulladékba lehet tenni (komposztba nem), de - bár már van szétszedhető házú is - mivel egyben van, a műanyag is a kommunális hulladékba kerül. Tekintve, hogy a legtöbb betét ezüstözött szenet és gyantát tartalmaz, nekem kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó helyen van a kommunális szemétben.
  3. Drága. (A kancsót elvileg csak egyszer kell megvenni, de a betétet max. 1 hónapig lehet használni vagy bizonyos litermennyiség után.)
  4. A szűrt vizet hűtőben kell tartani, és 24 órán belül el kell fogyasztani. (Magát a kancsót is érdemes hűtőben tárolni, ahol elég sok helyet elfoglal.)
  5. Vízpazarló a kötelező szűrőbetét aktiválás miatt, vagy ha nem fogy el 1 napon belül a szűrt víz, ami romlandó élelmiszernek számít. (Ez egyébként a csapvízre és a felbontott ásványvízre is igaz. A csapvíz esetén nem árt kifolyatni a csapot, illetve a vizet hűtőben kell tárolni és 1 napon belül el kell fogyasztani. A megbontott ásványvíznek szintén hűtőben a helye, ha 1-2 napon belül nem fogyasztjuk el, és ott sem tartható korlátlan ideig.)
  6. Nagyon oda kell figyelni, hogy megbízható szűrőt használjunk, és még az sem fog minden, esetleg ártalmas anyagot (pl. ólmot) kiszűrni a csapvízből.
  7. Sőt, maga a vízszűrő is okozhat problémát. Nem csak azáltal, hogy elszaporodhatnak benne a baktériumok, hanem az ezüstözött szénből (amit tartalmaz), ezüst oldódhat ki. Ezért nem is ajánlott a szűrt víz adása 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
  8. Sajnos a káros anyagok mellett a magnéziumot és a kalciumot is részben kiszűri, pedig arra a szervezetnek szüksége van. Ezért van az, hogy egyes betéteket hozzáadott magnéziummal árulnak.

Nekem nem ez a típusú szűrőkancsóm van, de hasznosabbnak találtam ezt a használati útmutatót, mint a betét tasakján lévő apróbetűset.

Persze a szűrőkancsókon kívül van más alternatíva a vízszűrésre, ezen az oldalon össze vannak szedve az előnyei és hátrányai a vezetékes szűrésnek is. Kell a vízszűrő vagy felejtsük el? 

Ha valakit érdekel, mi a különbség az ásványvíz, a szikvíz, a gyógyvíz és a forrásvíz vagy az ivóvíz között, annak ezt az oldalt (Mit kell tudni az ásványvízről?) ajánlom.

További felhasznált források és olvasnivaló:


Utóirat:

A forrásokat böngészve egyértelmű, hogy mindenki a saját portékáját próbálja reklámozni. Nekem nem tisztem eldönteni (nem is merném), hogy melyik módszer a legjobb, de nyilván az lenne a legolcsóbb, legkörnyezetbarátabb és legkényelmesebb, ami az utópia körébe tartozik:
olyan vezetékes ivóvíz rendszer, amely védi a forrásokat, folyamatosan korszerűsíti és tisztítja a teljes ivóvíz hálózatot (épületen belül és kívül is) és magát a vizet is + a felhasználók folyamatos képzése a vízzel és kezelésével kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4818268449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása