Találtam egy jó infografikát a csapvíz és az ásványvíz tulajdonságainak összehasonlításáról. Tartozik hozzá szöveges rész is, a képre kattintva megnyílik a PDF.
Amit hiányolok belőle, az a szűrt víz tulajdonságainak bemutatása. Elvileg a szűrőkancsó arra lenne jó, hogy a csapvíz hátrányos tulajdonságait kiküszöbölje.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szűrőkancsónak nincsenek hátrányai.
- Maga a kancsó műanyag, ami környezetszennyező hulladék.
- A szűrőbetét háza szintén az és még csak nem is gyűjthető szelektíven. A benne lévő anyagot elvileg a kommunális hulladékba lehet tenni (komposztba nem), de - bár már van szétszedhető házú is - mivel egyben van, a műanyag is a kommunális hulladékba kerül. Tekintve, hogy a legtöbb betét ezüstözött szenet és gyantát tartalmaz, nekem kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó helyen van a kommunális szemétben.
- Drága. (A kancsót elvileg csak egyszer kell megvenni, de a betétet max. 1 hónapig lehet használni vagy bizonyos litermennyiség után.)
- A szűrt vizet hűtőben kell tartani, és 24 órán belül el kell fogyasztani. (Magát a kancsót is érdemes hűtőben tárolni, ahol elég sok helyet elfoglal.)
- Vízpazarló a kötelező szűrőbetét aktiválás miatt, vagy ha nem fogy el 1 napon belül a szűrt víz, ami romlandó élelmiszernek számít. (Ez egyébként a csapvízre és a felbontott ásványvízre is igaz. A csapvíz esetén nem árt kifolyatni a csapot, illetve a vizet hűtőben kell tárolni és 1 napon belül el kell fogyasztani. A megbontott ásványvíznek szintén hűtőben a helye, ha 1-2 napon belül nem fogyasztjuk el, és ott sem tartható korlátlan ideig.)
- Nagyon oda kell figyelni, hogy megbízható szűrőt használjunk, és még az sem fog minden, esetleg ártalmas anyagot (pl. ólmot) kiszűrni a csapvízből.
- Sőt, maga a vízszűrő is okozhat problémát. Nem csak azáltal, hogy elszaporodhatnak benne a baktériumok, hanem az ezüstözött szénből (amit tartalmaz), ezüst oldódhat ki. Ezért nem is ajánlott a szűrt víz adása 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
- Sajnos a káros anyagok mellett a magnéziumot és a kalciumot is részben kiszűri, pedig arra a szervezetnek szüksége van. Ezért van az, hogy egyes betéteket hozzáadott magnéziummal árulnak.
Nekem nem ez a típusú szűrőkancsóm van, de hasznosabbnak találtam ezt a használati útmutatót, mint a betét tasakján lévő apróbetűset.
Persze a szűrőkancsókon kívül van más alternatíva a vízszűrésre, ezen az oldalon össze vannak szedve az előnyei és hátrányai a vezetékes szűrésnek is. Kell a vízszűrő vagy felejtsük el?
Ha valakit érdekel, mi a különbség az ásványvíz, a szikvíz, a gyógyvíz és a forrásvíz vagy az ivóvíz között, annak ezt az oldalt (Mit kell tudni az ásványvízről?) ajánlom.
További felhasznált források és olvasnivaló:
Utóirat:
A forrásokat böngészve egyértelmű, hogy mindenki a saját portékáját próbálja reklámozni. Nekem nem tisztem eldönteni (nem is merném), hogy melyik módszer a legjobb, de nyilván az lenne a legolcsóbb, legkörnyezetbarátabb és legkényelmesebb, ami az utópia körébe tartozik:
olyan vezetékes ivóvíz rendszer, amely védi a forrásokat, folyamatosan korszerűsíti és tisztítja a teljes ivóvíz hálózatot (épületen belül és kívül is) és magát a vizet is + a felhasználók folyamatos képzése a vízzel és kezelésével kapcsolatban.