Napiretró: az írógép
2023. november 02. írta: jinjang

Napiretró: az írógép

Még nyáron volt az Indexen egy cikk egy olyan billentyűzetről, ami "visszaadja egy retró írógép életérzését" (lásd fenti kép).

Nos, nem tudom, milyen lehet ez a kütyü, de az abszolut retró, mechanikus billentyűzetű írógépet ismerem ... és őszintén szólva, nagyon örülök neki, hogy nem azon kellett egész életemben gépelni. Ugyanis olyan erőkifejtést igényelt az ujjaktól, amit fiatalon nem tartottam gondnak, de most, romló ízületekkel már nagyon nem szeretnék újra csinálni.

Persze írógép és írógép között rengeteg különbség volt, a táskaírógépek például könnyebben kezelhetők voltak.
De a "villanyírógépeket", vagyis az elektromos árammal üzemelőeket már egyáltalán nem kellett püfölni. Sőt, nem is lehetett, mert ha túl erősen vagy hosszan ért az ember ujja a billentyűhöz, akkor ismételte a betűt. Nehéz is volt áttérni rá a mechanikusról, és őszintén szólva a számítógép billentyűzete sokkal jobb ebből a szempontból: itt rajta hagyhatja az ember az ujját a billentyűn, csak a nyomástól kell tartózkodni. Az elektromos írógép, legalábbis az enyém, ennél sokkal érzékenyebb volt.

Ha már billentyűzet: azért a mechanikus írógépen való tanulás még mindig ott van az ujjaimban, és sokkal jobban szeretem az olyan billentyűt, ami magasabb, tehát valóban le kell nyomni, nem úgy, mint például a laptop lapos billentyűzetét.
Egyébként van két diplomám és két nyelvvizsgám, de a leghasznosabb dolog, amit valaha tanultam, az a vakon, tíz ujjal való gépelés.
Szerintem a mai napig megvan a gépelést tanító könyvem valahol (ha még nem ajándékoztam el a könyvtárnak). Sajnáltam kidobni, mert bár vannak gépelést tanító programok, de szerintem azok nem olyan jók, mint ebből tanulni.

Egyébként nem tudom, miért van igény egy ilyen kütyüre, mint a fentebb említett írógépszerű billentyűzet, hiszen a sima számítógépes billentyűzeten sokkal gyorsabban lehet gépelni: az Entert egyszerűbb megnyomni, mint a karral sort váltani, és aztán újra megtalálni az ujjak alaphelyzetét a billentyűzeten.

Valódi írógépre mondjuk tényleg szükség lenne néha: például ha kinyomtatok egy ételreceptet és kipróbálom, utána jó lenne, ha befűzhetném a lapot újra egy írógépbe, és kiegészíthetném a saját megjegyzéseimmel.

Az egészségügyben is rengeteg papírt pazarolnak el azzal, hogy újra és újra kinyomtatják az anamnézist az ambuláns lapokon, amikor kontrollra megy az ember. Mennyivel egyszerűbb lenne csak folytatni egy új időpont megjelölésével az adatokat!
Nyilván ebben az esetben nem egy hagyományos írógép kellene, hanem egy számítógép által vezérelt elektronikus írógép, mint ez, ami az elektronikus nyilvántartásból nyomtatna.

Érdekesség: a hagyományos billentyűzetkiosztás, az un. QWERTY (Közép-Európában többnyire QWERTZ) még a korai írógépek korában terjedt el: akkoriban ugyanis az írógép mechanikája összeakadt, ha túl közel voltak egymáshoz a gyakran használt betűk és túl gyorsan lehetett rajta gépelni - ezért igyekeztek egymástól távol tenni ezeket a betűket.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3218246865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása