Ki lakik a Lepkeházban?
2023. május 01. írta: jinjang

Ki lakik a Lepkeházban?

avagy Bemutatkozás

lepkealap2.jpg

A bejegyzés tartalma:

  1. Milyen céllal indítottam a blogot?
  2. Miért pont Lepkeház a neve és milyen tartalmakat fogok közzétenni?
  3. Milyen sűrűn lesznek frissítések? Hogyan léphetsz velem kapcsolatba és mit kell tudni a kapcsolódó jogokról?
  4. Mit kell tudni a kommentelésről, a megosztásról és a blog olvashatóságáról?

Pár éve olvastam a svéd haláltakarításról (magyarul leginkább végső takarításként emlegetik), és 5 évvel ezelőtt, 50 éves koromban úgy döntöttem, ideje nekem is elkezdenem, hisz úgyis hosszú folyamat lesz. A lényeg, hogy megszabaduljunk minden olyan tárgyunktól, amire nincs már szükségünk hátralévő életünkben, utódaink számára pedig csak értéktelen lomot és felesleges nyűgöt jelent.
Én azonban alapos ember vagyok, és nem csupán a tárgyaim között kezdtem el lomtalanítani, hanem a digitális lábnyomomat is igyekszem egyre kisebbé tenni.

Ám, mint minden lomtalanításnál, az ember előbb vagy utóbb beleütközik abba a problémába, hogy ugyan sem neki, sem utódainak nincs szüksége valamire, de sajnálja megsemmisíteni az adott dolgot, mert másnak talán még hasznos lehet. Tárgyak esetén ilyenkor jön szóba az eladományozás.
Viszont mit csináljuk a digitális valakinek jól jöhet ez még dolgainkkal?

Ezt a blogot több céllal indítottam:

1. A digitális lábnyomom csökkentése érdekében mindent, amit csak lehet, és értékesnek, megőrzendőnek tartok, azt ide szeretném gyűjteni. Ezzel párhuzamosan megszüntetek minden más blogomat, jegyzetelő alkalmazásban összegyűjtött gondolataimat, a gépem mélyén halmozódó képeket, a Twitteren megosztott és örökké aktuális bejegyzéseimet, stb.

2. Ami már számomra értéktelen, de még másnak hasznos lehet, azt szintén itt fogom közkinccsé tenni - afféle virtuális elajándékozás keretében.

Miért pont Lepkeház?

Több oka is van az elnevezésnek:

- a Twitteren @lepkeszarnypor vagyok, hisz oly jelentéktelen vagyok, mint egy porszem egy lepke szárnyán

- a lepke szimbóluma a koreai EXO együttes rajongóinak, akik közé én is tartozom (igen, ilyen vén fejjel is lehet ilyet csinálni)

- elég széles érdeklődési köröm van, ezért a blog kategória választásánál sem tudtam beszuszakolni egyik lehetőségbe sem, így maradt személyes blog; színes kis kavalkád lesz itt, akár egy lepkeházban

- a lepkeház szimbóluma annak is, hogy valaki óvja a természetet, és rám jellemző a zöld gondolkodás

Tartalom

Nyilván idővel bővülhet a paletta, de első körben az alábbi témakörökben tervezek blogolni.

  1. Háztartástan
    • takarékosság
    • takarítás
    • otthonszervezés (lakóhely kiválasztása, lakberendezés, rutinok kialakítása, stb.)
    • személyes/családi információs rendszer (avagy a jó háztartási füzet olyan, mint egy filofax)
  2. Életmód
    • minimalizmus (egészségesebb kapcsolat a környezeteddel)
    • pozitív gondolkodás (egészségesebb kapcsolat önmagaddal)
      ezen belül napi boldogságpirulák (happypill): #napihumor, #napicukiság, #napizene, #napiidézet, #napikönyv, #napifilm, #napipasi, #napiretro, stb.)
    • önfejlesztés (avagy jó pap holtig tanul + segédanyagok tanulóknak angolból, informatikából, szakdolgozatírási tippek, stb.)
  3. Mesevilág
    • Völgyvárosi Krónika ("írott podcast" egy képzeletbeli, disztópikus/utópisztikus városból és időből, aminek segítségével a mai kor társadalmi, gazdasági, környezeti és politikai problémáira reagálok)
    • fanfiction részleg (mindenféle továbbírás, főleg Harry Potter és Csillagok háborúja fandomból)
    • Zí (egy egyelőre befejezetlen ifjúsági regényem)
    • novellák, versek

Frissítések

Igyekszem hetente 1-1 hosszabb új bejegyzést hozni és ha sikerül, mellé pár #napi rövid bejegyzést.

Kapcsolat és copyright

Igyekszem szabadon felhasználható képeket és saját szerkesztésű infografikákat közzétenni, ahol tudom a kép forrását, ott feltüntetem. De sok esetben kinyomozhatatlan a kép eredeti tulajdonosa (túl sok példányban van meg a neten). Ilyenkor vagy privát marad a bejegyzés, vagy jelzem, hogy a kép ismeretlen forrásból. Ha bárkinek gondja van, jelezze, és leszedem az ominózus képet.
A szövegek, különös tekintettel a regényeimre, továbbírásaimra az én tulajdonom. Ne vidd el, pláne ne írd át! Ha akarod, linkeld be az oldaladra a blogot/bejegyzést. Vagy keress meg a comewhatmay@freemail.hu címen és megbeszéljük. (Nyilván ez nem vonatkozik az index-re, ha címlapra akarnak tenni.)

Kommentek

Szabad, de fenntartom magamnak a jogot, hogy moderáljam. Kritikát, hibaigazítást is szívesen fogadok, de személyeskedést, gyűlölködést, uszítást, megtévesztést, önreklámot, trollkodást nem. Érvelj logikusan, ne érzelmektől fűtötten.

Megosztás

Egyelőre nem jutottam dűlőre a designnal, szóval inkább kilőttem a blogmotor által felajánlott ikonokat a megosztáshoz. De ettől persze a linket még bárhol megoszthatod, kézzel másolva az URL-t.

Olvashatóság

Nincs okostelefonom, kizárólag PC-n, laptopon ellenőrzöm a blog kinézetét. Ha gondod van az olvashatósággal mobilon, küldj egy képernyőképet, hogy lássam, mi a baj, és próbálok javítani.

A borítókép a Freepik képének felhasználásával készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8618043646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása