Olvasó- és szembarát webdesign - kezdőknek
2023. október 26. írta: jinjang

Olvasó- és szembarát webdesign - kezdőknek

abc_design.jpg

Manapság rengeteg időt töltünk a kisebb és nagyobb képernyők bámulásával, ami nem csak a szemnek fárasztó. A nehezen olvasható szöveg fejfájást okoz, illetve olyan nyak- és gerincbántalmakat, ami később sok fájdalomnak lesz okozója és jobbára helyrehozhatatlan.

Ezért nagyon fontos lenne, hogy az alábbi szempontok érvényesüljenek a különböző, főleg sok szöveget tartalmazó weboldalak készítésénél.

Betűtípus:

Ahhoz, hogy a szöveg olvasható legyen, ugyanakkor kíméletes a szemhez, megfelelő betűtípust kell választanunk.

Ehhez azok a típusok a legjobbak, amelyek szellősek, tehát van némi tér két betű között.
Szintén előny, ha a szokásosnál némileg vastagabbak a betűk.
Személyes kedvencem ebből a szempontból a Tahoma.
Tapasztalatom szerint sajnos minél szebb, annál kevésbé olvasható egy betűtípus. A folyóíráshoz hasonló vagy kalligrafikus betűk a legnehezebben olvashatók képernyőről.

Másik fontos szempont, hogy ne keveredjen az oldalon túl sok betűtípus. Az alábbi esetekben indokolt az eltérés az alap betűtípustól, de még ekkor is válasszunk ahhoz hasonlót:
- cím, alcím, rovatcím
- cikk összefoglalója / bevezetője
- idézet

A betűk stílusa:

A normál stílus mellett a vastag és/vagy dőlt stílust csak rövid kiemelésekhez használjuk. A dőlt betű kevésbé felhívó és olvasható, de a vastag betűk, amit erősebb kiemeléseknél szokás használni, könnyen összefolynak a szem előtt.

A betűk nagysága:

Nyilván az olvashatóságon lehet javítani a betűk nagyságának megnövelésével, és a túl apró betű kerülendő, legfeljebb lábjegyzetekben használjuk. De a túl nagy betűk is tudnak nehezen olvasható szöveget eredményezni, mert fontos, hogy megfelelő tördelésben lássuk a szöveget.
Nyilván a címek betűnagysága mindig nagyobb, mint a normál bekezdések szövegéé.

Nagybetűk:

Az interneten a csupa nagybetű használata KIABÁLÁSt jelent, ezért kerülendő, véleményem szerint még a kiskapitális típus is.

A szöveg tördelése:

Az összefolyó szöveg nehezen olvasható, ezért a gondolatok elkülönítésére használjunk bekezdéseket. De túl nagy távolság ne legyen az egyes bekezdések között, mert az megakasztja az olvasás folyamatát és túl sokat kell görgetni.

A sorkiegyenlített szöveg a legolvashatóbb, de rövid, lista szerű szöveg esetében ne használjuk, mert furán fog kinézni ha túl nagy közök vannak az egyes szavak között.

A háttér:

Gyakori hiba, hogy a szöveg azért nem olvasható, mert rossz háttérszínt/betűszínt vagy mintás háttérképet választottak hozzá.

Hosszú szöveg mögött sose legyen háttérkép, mert zavarja a szemet és az olvasást!

háttérszín és a betűszín pedig legyen kontrasztos, ám a két véglet (fekete betűk - fehér háttér vagy fordítva) szintén nem kímélik a szemet.
Fehér háttérszín helyett enyhén vajszínű, vagy kissé sárgás, rózsaszínes, de mindenképpen nagyon halvány pasztel árnyalatot válasszunk a fekete vagy nagyon sötét kék vagy zöld betűkhöz.
A szín kiválasztásánál azonban nem árt figyelni, hogy nem mindegyik web-biztos szín, egyes kijelzőkön másképpen jelenhetnek meg a különböző árnyalatok.

 

Borítókép: pikisuperstar (Freepik)

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8218194053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása