#napifilm: Elfeledett felejthetetlenek
2023. október 13. írta: jinjang

#napifilm: Elfeledett felejthetetlenek

movie_list2.jpg

Ma 5 olyan régi és még régebbi filmről szeretnék megemlékezni, ami így vagy úgy, de hatással volt rám, és mai napig emlékszem pár jelenetre belőle.

1. 12 dühös ember

A csodálatos Henry Fonda, egy érdekfeszítő dráma, a vita és a meggyőzés pszichológiájának iskolapéldája és ... igen, 12 dühös ember. Vagyis egy esküdszék, akinek el kell döntenie, hogy halálba küld-e egy 18 éves fiút.


2. A tizedes meg a többiek

Amikor először láttam gyerekként, rengeteget nevettem rajta. Aztán másodszorra is. Csak a sokadik megnézésekor, már felnőtt fejjel jöttem rá, hogy ez valójában sokkal inkább szomorú film, mint vidám. A háború szörnyűségéről szól, minden komikum ellenére - noha az bőven van benne, és páratlanul jó.
Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam rávenni a fiam, hogy nézze meg, és eredetiben lássa, honnan ered Az oroszok már a spejzban vannak mondat.

3. Dogma

A páratlan Alan Rickman miatt néztem meg, de egyébként is rendkívül egyedinek, különlegesnek és elgondolkodtatónak találtam. Két angyal, aki inkább kiírtaná az emberiséget, csak hogy visszajusson a mennybe, de Jay, Néma Bob, meg még pár hasonlóan elszállt arc ezt nem hagyja. Nem egy tucat film, az biztos. Metatron belépője pedig ikonikus.


4. A sólyom végveszélyben

Egy háborús film olyan sztárokkal, mint Ewan McGregor, Eric Bana, Orlando Bloom, ám a showt a hanghatások és zene ellopja előlük. Tipikusan olyan mű, amit vagy moziban, vagy térhatású hangrendszer mellett érdemes csak nézni.
A legemlékezetesebb jelenet számomra, amikor a helikopterek a tenger felett repülnek, és amiről rögtön eszembe jutott egy másik klasszikus film, az Apokalipszis most (gondolom, nem véletlenül, hanem ez volt a rendezői szándék is).

5. Sekély sírhant

Mielőtt Ewan McGregor jedivé vált volna, sőt, mielőtt híressé tette volna a Trainspotting, ebben a sötét drámában már megcsillogtatta színészi képességeit. Egyáltalán nem csodálkozom, hogy megkapta a kábítószerfüggő fiú szerepét a Trainspottingban, hiszen a Sekély sírhantban általa alakított Alex kissé olyan, mintha folyamatosan be lenne tépve. Maga film pedig egy fordulatos történet a kapzsiság jellempusztító hatásáról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1718211373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása