Jegyzetelés: módszerek, típusok és a Zoho Notebook
2023. december 26. írta: jinjang

Jegyzetelés: módszerek, típusok és a Zoho Notebook

filofax.jpg

Fotó: J. Mark Bertrand

"Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a kézzel írt jegyzetek segítenek az információmegőrzésben, a figyelem fenntartásában, és még a mentális egészségre is jobb hatással vannak, mint a digitális jegyzetkészítés."

Még mindig nem sikerült elolvasnom a fenti idézet forrását, David Sax: Az analóg bosszúja című könyvét (és kicsit félek is, hogy lesz-e türelmem, mert a moly-on nagyon szidják a fordítási és helyesírási, elgépelési hibák tömkelege miatt). De most nem a digitális vs. analóg témába akarok belemenni, hanem abba, hogy a jegyzetkészítés minden életkorban fontos, nem csak diákéveink idején. Plusz, ez tényleg olyasmi, amire az analóg megoldások többnyire jobbak.

Egyszer, amikor még abban a naív hitben ringattam magam, hogy fogok találni egy számomra megfelelő jegyzetelő alkalmazást, összeírtam, tulajdonképpen milyen típusú jegyzetekre is van szükségem az életben.

Jegyzettípusok:

  1. listák
    • tennivalók listája - ezen belül speciális, amihez emlékeztető is kell
    • bevásárló lista
    • menü (heti főznivalók)
    • lépésről lépésre útmutatók (pl. tésztafőzés)
    • házileltár
  2. rövid, kulcsszavas feljegyzések pl. blog: vállfa (= témaötlet a blogra)

  3. hosszabb jegyzetek
    • hosszabb útmutatók
    • később feldolgozásra váró ötletek
  4. online zsákmány (amikor találok a neten olyan képet, zenét, információt, olvasnivalót, stb., amit félreteszek, hogy majd később foglalkozom vele)

  5. IRL zsákmány (pl. árcédulák, amit elteszek a házipénztáram vezetéséhez, étlapok kajarendeléshez, stb.)

  6.  információk, amik bármikor kellhetnek
    • nyitvatartás
    • elérhetőségek
    • jelszavak, stb.
  7. hangjegyzet (diktafonnal vehetnék fel magamnak emlékeztetőket, csak nem szoktam: egyszerűbb egy papírra felfirkantani)

  8. tanuláshoz "két oldalas" szótanító kártyák

Régi vágású ember vagyok, és az analóg módszerek (cetli, notesz, naptár, filofax) jobban bejönnek nekem, mint a szoftverek, vagy pláne, a mobil telefon. Egyszerűen gyorsabbnak találom felfirkantani egy papírra, amit kell, mint végigküzdeni magam a mobil menürendszerén, meg a billentyűin pötyögtetve a szöveget.

Ha épp számítógép mellett ülök, akkor nem bonyolult feljegyezni valamit, de gondolkodni igazán csak papír fölött tudok, ahol könnyű nem csak rajzolni, hanem nyilakkal, különböző kapcsos zárójelekkel illusztrálni az összefüggéseket.

Régebben a SimpleNotes-t használtam hosszabb szövegekhez, például ha megszállt az ihlet valamelyik regényem, novellám kapcsán. De amióta van ez a blogom, leszoktam róla. Inkább rögtön ide írom le az ilyen jellegű gondolataim.

Az egyetlen online szoftver, amit még használok a Zoho Notebook, illetve offline a Microsoft Cetlik, ha valamit a laptopomon a szemem előtt akarok tartani.

zoho1.jpg

A Zoho Notebook sem ideális számomra, de az elérhető alternatívák közül még ez vált be a legjobban.
Különösen  a lista típusú jegyzeteket kedvezem. Ezek bevásárló listaként vagy tennivalók listájaként remekül működnek; a nem aktuális tételek kukázhatók, vagy kipipálás után alulra kerülnek halványítva és bármikor visszaemelhetők a pipa eltávolításával.

zoho2.jpg

zoho3.jpg

Sajnos nincs lehetőség képet is rendelni az egyes listaelemekhez. Viszont időzítést legalább be lehet állítani. Mivel nem az app-ot használom, ezért csak az email figyelmeztetés működik nálam, de a levelezésem gyakran nézem, szóval többnyire ez is elég.

Címkézési lehetőség ugyan van, csak nehézkes a használata. A kereső viszont a jegyzetek szövegében is keres, szóval kicsit felesleges is a címkézés. A keresés eredményként azokat a jegyzeteket adja ki, ahol találat van, kiemelve a keresett szót a szövegkörnyezetével (az első találatot).

Minden jegyzet háttere színezhető, a szín ajánlatok mellett teljesen egyedi színeket is beállíthatunk.

Több jegyzetfüzetünk is lehet, témakör szerint szétválogathatjuk a jegyzeteinket; ha nem jó jegyzetfüzetben van a jegyzetünk, átmásolhatjuk vagy áthelyezhetjük egy másikba.

A jegyzetfüzetekhez borítóképeket rendelhetünk (van pár választható minta, de saját képből is készíthetjük; bár utóbbi kicsit kacifántos, mert a szoftver csak a kép közepét teszi ki a borítóra; tehát ha az egész képet akarjuk látni a borítón, akkor meg kell körben növelni a vásznat).

Különböző típusú jegyzeteink lehetnek (szöveg, lista, kép, rajz, feltöltött fájl), de a szöveges jegyzetbe is beilleszthető kép vagy lista (bár ilyenkor a lista, csak sima felsorolás jellegű, nem pipálható). Szöveges jegyzetbe beilleszthető még táblázat, idézet, kód is. A betűformázás lehetséges, ám nehézkes, és nincs lehetőség automatikus tartalomjegyzék készítésre, mint pl. a Word-ben.

További hátrányok:

  • nincs lehetőség rögzíteni egy-egy jegyzetet a képernyőre, mint a Cetlik esetében.
  • a lista típusú jegyzet nem formázható és nem rendezhető
  • a címkézés nem csak nehézkes, de a hozzáadott címkék nem jelennek meg a jegyzetben sem
  • a szöveges jegyzetben valamilyen bug lehet, mert 2 sorban jelennek meg a szerkesztő eszközök és belecsúsznak a szövegbe; a működése is kicsit furcsa; régebben jobb katt után választható volt a beillesztés formázás nélkül, most megkérdezi, hogy ugye úgy akarunk beilleszteni és ha nem, akkor No-ra kell nyomni
  • szöveges jegyzetben, ha kijelölök valamit és bemásolom szimpla szövegszerkesztőbe, beszúr egy plusz üres sort, minden sor alá

Újabban van egy tábla része is, csak még nem jöttem rá, mire is lenne ez nekem jó.

zoho4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7518047678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása