A könyvtár sokkal több, mint könyv tár
2023. november 30. írta: jinjang

A könyvtár sokkal több, mint könyv tár

targykolcsonzes.jpg

Ízelítő pár könyvtári szolgáltatásból, amire nem is gondolnál (és sajnos a hazai könyvtárak nagy része nem is vállal ilyet - többnyire a lehetőség hiányzik hozzá, nem a szándék).

1. Növényhotel:

Mennél nyaralni, de nincs kire bízd a virágok locsolását? Vidd be a könyvtárba, és ők gondozzák neked addig, amíg haza nem érsz. Mármint Dániában.
Forrás

2. Iratmegsemmisítés:

Erre lehet, hogy van példa hazánkban is (nem tudok róla), de Amerikában ez általános. Csak egy példa.

3. Kötészeti és papírmunkák:

Ide tartozik a spirálozás is, amelyre itthon is több könyvtár vállalkozik, vagy ahol van saját könyvkötészet, ott szakdolgozatok, vagy régi könyvek bekötését is elvégzik. Egyes könyvtárakban a laminálás is szerepel a szolgáltatások között. Vannak helyek, ahol vállalják papírok méretre vágását vagy nagyobb mennyiség lyukasztását is.

A közművelődési könyvtárakban gyakran dolgoznak ügyes kezű kollégák, akik kézműves foglalkozásokat tartanak gyerekeknek. Ők esetleg vállalják dobozok csomagolását is: ez lehet ajándékdoboz, vagy egyéb díszdoboz készítése. Időnként könyvjelzőket is készítenek.

4. Digitalizálás és reprográfiai szolgáltatások:

A fénymásolás és nyomtatás már hazánkban is alapszolgáltatás a legtöbb könyvtárban. A digitalizáláshoz viszont speciális berendezések és szakértelem kell, ami nem sok helyen áll rendelkezésre.
Míg régebben VHS és hangkazetták, régi lemezek hang- ill. képanyagának digitalizálására volt inkább igény, ma már inkább CD írást kérnek, vagy ellenkezőleg, CD-ről, DVD-ről kérnek mentést, hiszen az is elavulóban lévő formátum.

5. Tárgykölcsönzés:

Itthon is vannak olyan helyek, ahol különböző eszközöket, berendezéseket lehet kölcsönözni, de ez nem tartozik a könyvtárak profiljába. Külföldön viszont sok helyütt igen. Ez lehet apróság, pl. ragasztópisztoly, számológép, vagy nagyobb eszközök, pl. ütvefúró, szőnyegtiszító vagy más szerszám és  háztartási gép. De egyes helyeken vetőmagot vagy kerékpárt, sporteszközt is lehet kölcsönözni.
A különböző oktatási segédanyagok, vagy társasjátékok kölcsönzése teljesen általános egyes országok könyvtáraiban.

6. Online szolgáltatások és szoftverek helyben használata:

Fizetős online adatbázisokhoz az EISZ program keretében sok magyar könyvtár hozzáfér. De ahol telik rá a költségvetésből, és van igény, olyan fizetős online nyelv- vagy matematika, anatómia, stb. oktatóprogramokhoz is hozzá lehet férni a könyvtáron keresztül, amelyet nem minden diák engedhetne meg magának. Ugyanez vonatkozik a drága szoftverekre is, mint pl. amit a CAD-CAM tervezéshez használnak.

7. Információs és szociális szolgáltatások:

Ha nem tudsz valamit, kérdezz meg egy könyvtárost! Ő sem biztos, hogy tudja a választ, de segíteni fog abban, hogy hol keresd. Ez hazánkban is így van, külföldön viszont sok helyen arra is a könyvtárban kapsz választ, hogy hol vannak kiadó lakások, milyen álláshirdetések vannak a környéken. Ott kapsz segítséget a munkanélküli segély kérelmed kitöltéséhez vagy bármilyen, hivatalos ügy elintézéséhez.

 

A borítókép a Wayne County Public Library oldaláról származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepkehaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4118264621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása